Consells per a les famílies

 

Hi ha experiències que mai s’obliden. Fer un nou millor amic i retrobar-se amb els vells després de molt de temps. Aprendre coses completament noves i descobrir que eres molt més valent i fort del que pensaves. Totes són experiències que els infants i joves mereixen viure als casals, colònies i campaments aquest estiu. Coneix aquí els beneficis de l’educació en el lleure, les mesures de seguretat per a aquest estiu 2020 i la informació pràctica necessària a l’hora d’apuntar els infants i joves a les activitats de lleure de l’estiu 2020.

Per què inscriure els infants i joves a les activitats de lleure d’aquest estiu

 

Aquest estiu, educació en el lleure més que mai

 

L’educació en el lleure compta amb una llarga tradició i un sòlid arrelament al nostre país. I és una eina educativa que té un protagonisme molt especial durant les vacances escolars. Activitats com casals, colònies, acampades o campaments, rutes i camps de treball ajuden al creixement integral d’infants i adolescents i els donen l’oportunitat de gaudir d’un lleure de qualitat mentre continuen aprenent i adquirint noves competències. Uns aprenentatges i unes competències tan importants com els de l’educació formal.

 

D’altra banda, les activitats d’educació en el lleure són també una eina molt potent de transmissió de valors inclusius com la solidaritat, la cooperació, l’ajuda mútua o el compromís. I alhora, són un gran instrument d’inclusió social, especialment durant les vacances d’estiu, en què l’escola deixa temporalment d’actuar com a agent compensador de desigualtats. Així, durant aquests mesos, l’educació en el lleure pot ajudar a millorar les condicions en què infants i adolescents d’entorns socioeconòmics desfavorits passen les seves vacances.

 

Per això des del Govern treballem perquè tothom tingui l’oportunitat de participar en les activitats de lleure. Unes activitats que aquest estiu són més necessàries que mai. Sobretot perquè

 

• Poden contribuir a compensar alguns dels dèficits educatius i relacionals que afecten els nostres infants i joves després del confinament

• Poden acompanyar-los en el procés d’assimilació de l’experiència viscuda

• Poden ser útils per a l’adquisició de nous hàbits i rutines d’higiene i autoprotecció

 

Així, la campanya d’aquest estiu ha de permetre a infants i joves recuperar interaccions socials, retrobar-se amb la natura i els espais oberts, anar deixant enrere la monotonia i la tensió de tots aquests mesos (potser també el dolor per la pèrdua d’una persona estimada), etc. Es tracta, en definitiva, d’oferir-los una mica d’aire. I també de connectar amb la situació viscuda i d’ajudar-los a exterioritzar i començar a superar les pors, angoixes i incerteses que els han acompanyat durant aquesta llarga etapa d’excepcionalitat. En aquest sentit, la metodologia pròpia de l’educació en el lleure la converteixen en un instrument ideal per abordar aquesta tasca d’acompanyament i suport emocional, així com d’escolta activa de les seves inquietuds, dubtes i pors (i també de les seves idees i propostes).

 

Per totes aquestes raons, des del primer moment, els actors que som part implicada en l’impuls i l’organització de les activitats d’educació el lleure (les administracions, l’associacionisme educatiu voluntari, el tercer sector, les empreses de lleure…) hem estat treballant coordinadament per tal que la campanya d’aquest 2020 pogués dur-se a terme. Però és evident que no podrà ser com la d’anys anteriors: aquest estiu hem establert noves mesures de prevenció, seguretat i higiene. Són mesures discutides i treballades amb el sector i, el que és encara més important, supervisades i aprovades per les autoritats sanitàries i de protecció civil. Mesures, en definitiva, que han de servir per donar les màximes garanties de seguretat i de protecció per als infants i adolescents, per a les persones que en tenen cura i per al conjunt de la ciutadania.

 

El resultat del treball d’aquests darrers mesos és una oferta d’activitats molt extensa i completa, que ens hem esforçat a fer accessible al màxim nombre de famílies. Tothom ha posat el millor de si mateix per aconseguir-ho i poder construir aquesta campanya tan singular. I ara, confiem que sigui mereixedora de la vostra confiança i que us animeu a participar-hi.

Com vetllem per la seguretat dels infants i joves

 

Et mostrem els protocols específics que s’han preparat per a les diferents modalitats d’activitats d’estiu perquè siguin segures en el context de la COVID-19.

 

Protocol específic per a colònies ico_pdf  [0,6Mb]
Protocol específic per a campaments (inclou rutes i camps de treball) ico_pdf  [0,5Mb]
Protocol específic per a casals d’estiu ico_pdf  [1Mb]

Quins requisits cal complir per inscriure els infants i joves

 
Guia significat calendari vacunal al dia. ico_pdf [0,3Mb]
En el moment de fer la inscripció, l’entitat organitzadora us indicarà que és altament recomanable tenir el calendari vacunal al dia. En aquesta guia us expliquem què significa i com comprovar-ho.

Model de declaració responsable // Viu al màxim l’estiu de manera responsable

 
Declaració responsable famílies [0,1Mb]
Et mostrem el model de declaració responsable que l’entitat organitzadora et demanarà que omplis i signis juntament amb el formulari d’inscripció.
 
Llistat de comprovació de símptomes. ico_pdf [0,1Mb]
En el cas dels Casals d’Estiu, cada matí, quan l’infant entri, et preguntaran si li has fet la comprovació de símptomes que surten en aquest llistat i si no té febre.